Meeting 6 april 2016 bij DIFFER

Op 6 april was NLCUA op bezoek bij het onderzoeksinstituut DIFFER waar CATIA wordt gebruikt voor het ontwikkelen van de proefopstellingen. Met deze high-tech one-off opstellingen wordt onderzocht hoe kernfusie operationeel gemaakt kan worden en hoe solar fuels op een economische schaal geproduceerd kunnen worden als vervanging van fossiele brandstoffen.

 Tijdens de meeting is aandacht besteed aan Simulia/Abaqus, het CATIA-gebruik bij het Delftse Hyperloop Team en er is uitgebreid aandacht besteed aan de vernieuwingen in de laatste paar CATIA V5 versies. Natuurlijk is er ook gesproken over het onderzoeksgebied van DIFFER. In het bijzonder is daarbij op solar fuels ingegaan. Hierbij wordt de stroom die door zonne-energie wordt opgewekt, gebruikt om kunstmatige brandstoffen te produceren. Deze laten zich opslaan en op een later tijdstip gebruiken, wat bij stroom op zich nog altijd erg lastig is. Bij de productie wordt o.a. CO2 gebruikt zodat het verbranden van solar fuels kooldioxide-neutraal is.

NLCUA te gast bij FOM-Instituut DIFFER

6 april 2016

Locatie: FOM-Instituut DIFFER, Eindhoven

Inschrijving is gesloten.

Agenda

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Welkom, introductie en verenigingszaken

NLCUA Bestuur
  • Planning 2016
  • Financieel verslag 2015
  • Leveranciersnieuws

10.20 uur Analyse van modellen met Simulia

Dolf Broekaart, Simuleon

SIMULIA (v.h. bekend als Abaqus) is het merk van Dassault voor analyse van ontwerpen. Dolf Broekaart laat in zijn introducerende bijdrage zien hoe SIMULIA met CATIA interacteert en wat de ontwikkelingen daarin zijn om vervolgens enkele praktijkvoorbeelden van mechanische analyse te laten zien.

11.00 uur Solar Fuels

FOM-Instituut DIFFER

FOM-Instituut DIFFER richt zich op fundamenteel energieonderzoek. Een belangrijk onderwerp daarin wordt gevormd door Solar Fuels. In de presentatie wordt ingegaan op wat Solar Fuels zijn, de stand van het onderzoek en de verwachtingen. (Zie voor meer informatie: www. differ.nl)

11.45 uur CATIA-gebruik bij DELFT-Hyperloop

Victor Sonneveld, Delft Hyperloop

Het Delft Hyperloop team is tweede geworden in de Spacex Hyperloop Pod Competition, bij de presentatie van het futuristische vervoermiddel dat met extreem hoge snelheden voor toekomstig comfortabel vervoer gaat zorgen. Vandaag presenteert het team het ontwerp dat met CATIA is ontwikkeld. Natuurlijk gaat de bijdrage voor een groot deel over de manier van werken met CATIA en het datamanagement en komen de ervaringen met werken on the cloud aan de orde.

12.30 uur Lunch

13.15 uur Rondleiding DIFFER

Rondleiding langs de IBF (Ion Beam Facility), een 3,5 MV ionen straal foor analysedoeleinden en Magnum, een onderzoeksopstelling voor plasma-surface interactie.

14.15 uur Update CATIA V5R25

Pieter Degelin, Dassault Systèmes

Meeste bedrijven zitten nog niet op de laatste V5-releases van CATIA. Daarom verzorgt Pieter Degelin een breed overzicht van wat er van V5R21 tot en met V5R25 allemaal is veranderd en bijgekomen. (Korte break om ca. 15.00 uur.)

15.45 uur Q&A

Tijd voor vragen en discussie over de bijdragen en wat verder speelt.

16.00 uur Afsluiting