NLCUA meeting 2 december 2022

De NLCUA meeting op 2 december 2022 staat in het teken van verschillende onderwerpen. Aan de orde komen bijvoorbeeld bemating en toleranties in CATIA-modellen en tekeningen t.b.v. productie, 3DEXPERIENCE voor grote groepen gebruikers en opleidingen met o.a. interactieve tutorials, Model Based Systems Engineering, ModSIm en Generative Design, Schematisch, Manufacturing en packaging van de software.

Tijd

09.00-12.30 uur, gevolgd door lunch

Locatie

Hotel Postillion
Europaweg 25
6816 SL Arnhem

Deelname

Registratie voor deelname bij het NLCUA secretariaat.

Programma

 

08.30 uur

Ontvangst

09.00 uur

Welkom

 

Bestuur NLCUA

09.10 uur

Bematingen en toleranties in CATIA-modellen en tekeningen t.b.v. productie

 

Shafeeq Kasiemkhan, NLR

 

Bij het NLR worden er (metalen)onderdelen geproduceerd ter behoeve van testopstellingen. De productie van de onderdelen gebeurt zowel intern al extern. Doordat de onderdelen ook extern gemaakt worden zijn we in contact gekomen met verschillende soorten manieren om je ontwerp te communiceren met de aanmaker. De volgende manieren worden toegelicht:

  • FTA (Alle toleranties verwerkt in het CAD model)
  • Kleurensysteem (Macro gemaakt in CATIA – alle toleranties verwerkt in het CAD-model)
  • Minimum dimension drawing (Hybride oplossing tussen CAD-model en 2D-tekening)
  • Full dimension drawing (Volledige bemate 2D-tekening)

10.00 uur

Schematics in 3DEXPERIENCE en ander nieuws

 

Dimitri Steijlen, Dassault Systèmes

 

De CATIA rol Electrical Schematic Designer (ESX) is beschikbaar in het platform. De rol is gebaseerd op de SolidWorks Schematics App. Een integratie naar Electrical Design en Cabinet Design is gepland. Dimitri gaat verder kort in op een veranderde packaging en een aantal nieuwe ontwikkelingen in Manufacturing.

10.30 uur

Pauze

10.50 uur

Ontwerp van een nieuw CAD-practicum op basis van 3DEXPERIENCE

 

Eddy van den Bosch, TU Delft L&R

 

Per augustus 2022 zijn de CATIA V5 licenties van de faculteit LR komen te vervallen. Eerder was de keuze gemaakt om verder te gaan met 3DEXPERIENCE, met als belangrijkste argument het feit dat de grote spelers in de Aerospace industrie, zoals Boeing en Airbus zich gecommitteerd hebben aan 3DEXPERIENCE. Er moest dus een nieuw practicum komen. De uitgangspunten voor de ontwikkeling van het nieuwe practicum waren: verschuiven van de focus richting collaboration, meer integrale workflow en volledig digitaal.

De grote uitdaging voor de faculteit is het faciliteren van het onderwijs voor 450 eerstejaars studenten. Dit aantal zal in de komende jaren ook flink groeien. 3DEXPERIENCE werkt met named licenses, en collaborative spaces. Hoe kan je op een goede manier, met beperkte inspanning het onderwijs in goede banen leiden?

In de presentatie zal aan bod komen hoe de administratieve aspecten zijn aangepakt en hoe de uitgangspunten zijn gebruikt voor het vormgeven van de cursus. Er zijn interactieve tutorials ontwikkeld die de studenten kunnen gebruiken om de opdrachten in het practicum te kunnen maken.

Als eerbetoon aan de historie van het tekenonderwijs aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek is het vliegtuigontwerp wat de studenten eind zestiger jaren op de plank moesten tekenen als basis gebruikt is voor de opdrachten van het nieuwe practicum

11.35 uur

ModSim en Model Based Systems Engineering

 

Kurt Van Schoor, Dassault Systèmes

 

ModSim is het vroegere simulation dat nu in het ontwikkelproces met Generative Design is geïntegreerd. Conversies tussen ontwerp- en rekenmodellen zijn verleden tijd.

Kurt zal afsluitend Model Based Systems Engineering voorstellen. MBSE is een systems engineering methode om requirements, design, analyse, verificatie en validatie te organiseren. Waar dit voorheen een document-gebaseerd proces was, is de toekomst gericht op het model als basis voor het systems engineering.

12.25 uur

Verenigingszaken

 

NLCUA Bestuur

 

  • Planning en budget 2023

12.30 uur

Afsluiting en lunch